Inspiration til Plankegulve

Brochure på douglas plankegulve
Inspiration - Brochure på douglas plankegulve
brochure på egetræs plankegulve
brochure på egetræs plankegulve

Se lager og priser på vore gulve her – douglasgranEgetræs plankegulv

Inspiration til Gulvbrædder (gulvplanker) –  info. fra Videncenter Bolius

Gulvbrædder er massive træbrædder, som er høvlede og pløjede. De findes i flere tykkelser og bredder.
Længden på brædderne varierer normalt fra 1,8 meter til 5,4 meter. Brædderne er med fer og not. Ofte er der “afspændingsspor”, som er riller, på bagsiden af brædderne. Afspændingsspor er til for at modvirke krumning af de enkelte brædder. 
Ofte bliver gulvbrædder kaldt planker. Men planker skal være minimum 42 mm i tykkelse og minimum 100 mm i bredden.
Brædder, som skal være selvbærende, skal have en tykkelse på mindst 20 mm. Jo tykkere brædder, jo større afstand kan der være mellem understøtningerne (strøerne eller bjælkerne) Trætypen har også betydning for kravet til understøtningerne.
Der findes et meget stort udvalg af både træarter og træsorter, alle med specifikke egenskaber. Det er dog ikke alle træsorter, der er velegnede til gulvbelægning. Hertil kræves en vis hårdhed og styrke.
Gulvbrædder findes eksempelvis i nåletræ (fyrretræ, gran og douglas) og løvtræ (eg, ask og merbau) m.v., og senest også bambus.

Fordele
Massive gulve har en smuk overflade med træets naturlige aftegninger. De er desuden næsten uopslidelige, da de kan slibes rigtig mange gange. Hvis brædderne monteres på strøer eller bjælker er hulrummet mellem strøerne velegnet til at føre varme- og elinstallationer igennem. 
Gulve, som lægges på strøer eller bjælker, er mere elastiske og behagelige at gå på og er med til give god akustik i rummet. Massive plankegulve på strøer medvirker til et godt indeklima, fordi de optager og afgiver fugt til rummet.
Brædder og planker er særlig velegnede til gamle bygninger, hvor der ikke er et fast undergulv. Man skal dog sikre sig, at den underliggende konstruktion er tilstrækkelig tør, så fugt ikke trænger ned i materialerne under gulvet eller stiger op i brædderne. Fugt kan løsne samlinger i gulvkonstruktion og gulvbrædder, og gulvet vil begynde at knirke.
Skal brædderne monteres i nyere bygninger uden et bjælkelag, skal de lægges på nye strøer. Søm til at gøre brædderne fast med skal vælges i overensstemmelse med træsorten og skal kunne fæstne tilstrækkeligt. Brædderne kan også sættes fast på strøerne med skruer, der evt. forsænkes, hvorefter skruehullet kan lukkes med en træprop.

Ulemper
Træ er et naturligt materiale, hvilket betyder, at træet “arbejder”, og det mærker du især ved massive brædder. Da træ er fugtfølsomt, vil det udvide sig, når det får fugt, og svinde, når det tørrer.
Træ har stort set altid en højere fugtighed, når det bliver monteret, end når rummene varmes op, det er vigtigt at monteringsvejledning og fugtprocent overholdes, så der er plads til træet, også på den årstid, hvor luftfugtigheden er høj og træet udvider sig (sommerperioden). Når fugtigheden i træet falder, svinder træet, og der opstår revner mellem brædderne – jo bredere brædder, jo større revner. For at undgå dette skal massive brædder gøres fast hver for sig til enten strøer eller bjælker, så hvert bræt har mulighed for at give sig/ “arbejde”.
Synlige revner kan fyldes med fugemasse eller fugeprofiler af gummi eller plast. Det er vigtigt, at fugerne er elastiske, idet fugebredden kan variere en del igennem året. 
Vælger man et massivt trægulv, skal man acceptere, at der VIL komme revner og sprækker i takt med ændringer i årstider, fugt og temperatur.
Brædder og planker kan give støj, når du går på det (trinlyd). Trinlyden kan mindskes ved, at der under strøerne monteres bløde brikker.

Søger du inspiration til nyt plankegulv?
Send en e-mail til Oksana: ok@skovTrup.dk

Oksana er klar på plankegulve.info
Scroll to Top